Haber

Bakan Ersoy, Denizli’de “Geleceğe Miras Hierapolis” projesinin tanıtımında konuştu. İfade

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hierapolis, Efes, Bergama, Aphrodisias, Sardes, Sagalassos, Labranda, Milet, Lmyra ve Notion antik kentlerindeki kazı çalışmalarını 12 aya yayacaklarını belirtti.

Bakan Ersoy, Denizli Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’nde gerçekleştirilen “Geleceğe Hierapolis Mirası” projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, toplantı öncesinde Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde incelemelerde bulunduğunu belirterek, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan .

Laodikya’daki kazılarda ortaya çıkarılan ve restorasyon çalışmaları 2 yılda tamamlanan Trajan Anıtsal Çeşmesi’nin restorasyonundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ersoy, şöyle konuştu:

“Trajan Çeşmesi, MS 113-115 yılları arasına tarihlenen bu planda, apsidal havuzlu olarak Anadolu’da dikilen tek örnek olduğu gibi, dünyada orijinal heykeliyle dikilen tek örnektir. Bu olağanüstü eser Laodikya’nın sembollerinden birine hayat vermesinin yanı sıra arkeolojide de dünya için dikkat çekici bir restorasyon uygulaması olmuştur.Laodikya Batı Tiyatrosu yapısı, onarım çalışmaları tamamlandıktan 1600 yıl sonra 2022 yılında kapılarını etkinliklere açmıştır. Traian Çeşmesi ve heykeliyle Denizli’nin yaklaşık 1910 yıllık eşsiz medeniyet mirasından bir parçayı günümüz kültür turizmi yaşamına kazandırıyoruz, “İlimize önemli bir katma değer yaratacak.”

-“Süreci hızlandırmanın zamanı geldi”

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen arkeolojik alanı Hierapolis’in 1988 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını hatırlatan Ersoy, Hierapolis’in insanlık tarihi açısından hem cevaplara hem de yeni sorulara kaynak olabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Hierapolis’te kazıların 1957 yılında başladığını belirten Ersoy, “Bu 66 yılda şehrin sadece yüzde 3,5’i kazılıp yeniden inşa edildi. Artık bu süreci hızlandırmanın zamanı geldi.” söz konusu.

Türkiye’deki arkeolojik kazıların süresini 12 aya çıkaracak şekilde projenin kapsamını genişleteceklerini ve 12 ay sürecek kazı projesine yabancı bilim heyetlerinin yürüttüğü kazı çalışmalarını da dahil edeceklerini açıkladıklarını hatırlatan Ersoy, şöyle devam etti:

“Ayrıca, söz konusu kazılarda uyumun sağlanması amacıyla Türk bilim insanları arasından bir koordinatör kazı lideri atayacağımızı da belirtmiştik. Şu anda 144 kişiyle yürüttüğümüz 12 aylık kazı projemize, yabancı heyetlerin yürüttüğü 32 kazıyı da dahil ederek, kazılarımızla, arkeolojik kazılarımızın hem bütçesini hem de lojistiğini tarihte benzeri görülmemiş bir şekilde artırıyoruz. Bu sayede antik kentlerimizi restore ederek, bulundukları bölgenin kültür ve turizm potansiyeline katma değer kazandıracağız. İlk etapta Hierapolis ile Efes, Bergama, Aphrodisias, Sardes, Sagalassos, Labranda, Milet, Lmyra ve Notion’da 12 yapı bulunuyor. “Aylık kazı çalışmalarımıza başlıyoruz.”

“Geleceğe Miras Hierapolis”

Bakan Ersoy, konuşmasında “Hierapolis Geleceğe Miras” projesine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Öncelikle ana ziyaretçi güzergahı üzerinde yer alan ve Hierapolis’in değerli yapıları arasında yer alan katedral ve kehanet yapısında kazı, temizlik ve onarım çalışması gerçekleştireceğiz. Tarihi M.Ö.’ye dayanan bu iki yapıyı restore edeceğiz. Erken Doğu Roma Dönemi’ne ait mevcut bloklarıyla birlikte bu alanları 2024 yılında ziyarete açıyoruz. Pek çok değerli eserin 2025 yılında tamamlanacağını öngörüyoruz. Bunlardan biri de Doğu Roma Kapısı ve surlarının belgelenmesi ve projelendirilmesidir. Plütonyum’un güneyindeki binadaki mevcut mimari bölümleri hızla tamamlayıp, mimari blokları yerlerine yerleştirip 2025 yılında bu alanları da ziyarete açacağız. Tıpkı bazilika gibi. Kazı, onarım ve kısmi montajını da gerçekleştireceğiz. Kuzey ve güney nekropolleri ile St. Philippus Kutsal Alanı’na erişim yolu üzerindeki mevcut blokların yanı sıra, Koruma Bölge Konseyi kararıyla onaylanan antik Hierapolis tiyatrosu projelerimiz de var. Oturma alanları ve yan duvarlar statik olarak güçlendirilecek ve onarım çalışmaları yapılacaktır. “

Hierapolis Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren Roma hamamı için 2025 yılı için bir proje daha hazırlandığını belirten Ersoy, bu kapsamda planlanan rölöve, restitüsyon, onarım ve sergileme, düzenleme çalışmasının meclis kararıyla onaylandığını ve uygulamaya başladıklarını belirtti. İşler.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde de çevre düzenleme çalışmalarına başladıklarını belirten Ersoy, şöyle konuştu:

“Heykeller için yeni bir sergi salonu oluşturulacak ve müze bahçesinde açık hava sergi alanları tasarlayacağız. Buradaki her çalışma titizlikle yürütülürken Hierapolis Antik Kenti’ni de bütünsel bir peyzaj projesiyle planlıyoruz. Ziyaretçi kabulü Antik kentteki merkez ve otopark alanlarını yenileyeceğiz, yeni ziyaretçi ve yönetim planı oluşturup kısa ve uzun gezi rotaları oluşturacağız.Gece müzeciliği kapsamında anıtsal yapıların ve tarihi yapıların aydınlatma çalışmalarını tamamlamış olacağız. Yıl sonunda şehir içi gezi güzergahı.Bu sayede Hierapolis, Efes Antik Kenti gibi gece etkinliklerine de ev sahipliği yapabilecek.Antik kentimizin sadece yüzde 3,5’inde 66-66 yıllarında arkeolojik çalışmalar yürütülmüştü. Kazıların başladığı 1957 yılından bu yana geçen yıllık dönemde, tüm bu projelerle, başlayan uygulamalarla, yoğun çalışmayla bu oranın 2024 ve 2025’te yüzde 20’ye çıkacağını umuyorum. Yüzde 45’e çıkaracağız. “İki yıllık bu süreç için başlangıç ​​olarak 1 milyar liralık bir bütçe öngördük.”

İlki Efes’te açılan dijital deneyim müzesi konseptinin bir örneğinin burada inşa edileceğini belirten Ersoy, “Proje çalışmalarımızı tamamladık. En kısa sürede hayata geçirerek yeni bir istisna getireceğiz. ve Hierapolis’in cazibe unsuru.” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu