Teknoloji

Havaya atılan bir mermi kaç metreye ulaşır?

Sesini uzaktan duyduğumuzda bile olduğumuz yerden sıçramamıza neden olan bu davranışın ne kadar korkutucu olduğunu söylemeye gerek yok. Doğrudan veya dolaylı olarak insan hayatına ciddi zararlar verebilir.Muhtemelen hepimiz bu davranışa bir son verme konusunda hemfikir olabiliriz.

Kısacası silahın içinden çıkan ve gökyüzündeki işlemini tamamlayan mermi, Yolculuğuna hangi formda devam ediyor?birlikte görelim

Havaya ateş etmenin insanlara zarar vermeyeceği düşünülüyor ama bu kesinlikle yanlış bir bilgi.

Merminin rastgele bir risk oluşturması için bir insan veya hayvanın ölmesi gerekmez. O kurşun isabet etmemiş olsa bile Bölgedeki potansiyel tehlike.çeşitli yaralanmalara neden olabilir.

Konuyla ilgili bazı argümanlar Gökyüzüne isabetli bir şekilde atılan mermi uzaya ulaşır ve orada kalır.Yine de bu argümanın gerçeği yok.

Namludan çıkan merminin ilk çıktığı anda oluşturduğu kinetik güce ve sabit hızla ilerlemesine “uygun mermi” denir.

Havaya atılan merminin namlu çıkış hızını kaybettikten sonra yerçekimi etkisiyle serbest düşmesi, ” yorgun kurşunBu patlayıcı eleman tepe tırmanışı bittiğinde saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder.

Aynı esnada saniyede 60 metre hızla hareket eden mermi büyüklüğünde bir cisim bir kişinin kafasına çarpmaktadır. başlı başına ölümcül bir risktir..

Yine gökyüzüne doğru hatasız yolculuğunu tamamlamış ve hatasız düşme eğiliminde olan mermi, kafasına veya omzuna vurmakgeri dönüşü olmayan ciddi yaralanmalara neden olabilir.

Merminin açısı bu noktada oldukça belirgin bir detay.

Merminin gökyüzüne dik açıyla değil, üst gerçek açıyla ateşlenmesi durumunda, bu patlayıcı madde yörüngesini korumak hareket ediyor Bu, merminin bir yuvarlanma döngüsüne girerek hareket etme olasılığını azaltır.

Mermi yuvarlanmadan direkt hareket ederse serbest düşüşteki hızından çok daha yüksek bir hızda hareket etmesine neden olur. serbest düşüşte ölüm riskinde daha fazla artışaraç.

Ayrıca tepenin aşağı inmesi kuralını detaylı bir şekilde ele almak isteyen Benjamin Robins, tepe hakikatinden ateşlenen geniş çaplı bir merminin 30 saniye sonra yere döndüğünü tespit etti.

Maxim makineli tüfeği bir nehrin gelgit çamuruna çekildi ve havaya yaklaşık 30 mermilik iki patlama yapıldı. Akabinde mermilerin yere düştüğü anlar kronometre ile hesaplanmış ve yaklaşık 55 saniyelik uçuş sürelerikaydedildi.

Deneylerden elde edilen sonuçlar mermilerin 2.750 metreye ulaştığıYükselişin 19 saniyeye düşmesinin 2 kata yakın sürdüğü belirlendi.

Peki bu mermilerden yaralanma riski nedir?

1985 ve 1992 yılları arasında, Los Angeles’ta bir grup doktor ateşli silahla yaralanan kurbanları inceledi ve çoğunlukla düşen kurşunlarla vurulduğuna inanılan 118 kişiyi teşhis etti. bunların ortasında Kurşunun üzerlerine geldiğini fark etmeyenler, silah sesi duymadan.Ayrıca vardı.

Düşen mermilerle vurulanlar için, yaranın ölümcül olma olasılığı, tipik bir atıştan çok daha yüksekti.ve hastane sistematik atıştan ölümlerin %2 ila %6 arasında olduğunu bildirirken, düşen kurşunların isabet ettiği kişilerde ölüm oranı üçte bire yakındı.

Bunun nedeni oldukça kolay olmasıydı. Düşen kurşunlarla vurulacak kadar şanssız kişiler, başından vurulma olasılığı daha yüksektive mermiler gökyüzüne atıldıktan sonra daha yavaş hareket etse de, insanların kafataslarını paramparça edecek kadar güçlüydü.

Kaynaklar:The Guardian, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, WUSF Haber Kamu Yayın Servisi

haber-yayladere.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu