Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiriyor! Teklif gönderildi
Toplu sözleşme sürecinin başlamasına saatler kala gerçekleştirilen ziyarette, kamu görevlilerinin beklentileri ve Memur-Sen’in önerisi Bakan Şimşek’e iletildi.
BAKAN ŞİMŞEK’E YAPILAN TEKLİFLER
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ve Ofis Memur-Sen Genel Lideri Yusuf Yazgan, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yalçın’ın katıldığı ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu. “6 milyonu aşkın memur ve emekli memur için akılcı bir bakış açısıyla hazırladığımız 7. Dönem Toplu Sözleşme teklifimizin önemini Bakan Şimşek’e ilettik”söz konusu.
‘BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’
Yalçın, görüşmenin detaylarını sosyal medya hesabından paylaştı. “Kamu işçi sisteminde yaşanan sıkıntılar, emekli kamu görevlilerine yansımayan ek ödemelerle ücret skalasında, gelir dağılımında ve vergi sisteminde adaleti sağlayacak diğer toplu sözleşme tekliflerimizi de gündeme getirdik. Türk Yüzyılına yakışır şekilde tamamlamak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.ifadeleri kullandı.
NE OLDU?
Memur-Sen, sözleşme tekliflerini ve izlenecek yol haritasını belirlemek üzere Genişletilmiş Liderler Komitesi’ni 27 Temmuz’da topladı.
120 TEKLİF UNSURU KAMUOYUNLA PAYLAŞILDI
Toplantıda 74’ü yeni, 29’u korunacak ve 17’si bir önceki toplu pazarlık döneminde karara bağlanmamış olmak üzere toplam 120 teklif üzerinde anlaşmaya varıldı.
Maaş artış oranları ve kira yardımını içeren 120 maddelik teklifini 24 Temmuz’da kamuoyuyla paylaşan Memur-Sen, bire bir teklif belgesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundu.
“2 YILDA TOPLAMDA YÜZDE 110 ARTIŞ SUNUYORUZ”
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 1 Ağustos prestijiyle başlayacak 7’nci Tur Toplu Sözleşme görüşmelerinde talep edecekleri zam oranları ve beklentilerle ilgili olarak şunları söyledi;
“Öncelikle vaadin yerine getirilmesi ve sözün yerine getirilmesi için 22 bin lira nedeniyle en düşük memura eksik uygulanan 1.650 liralık ilk seferin yapılmasını istiyoruz.
2 yıllık enflasyon verilerine baktığımızda refah stoku dahil ilk üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istiyoruz. 2024 yılı için çeyrek döngülerin prestijiyle. 2025 yılı için Türkiye’nin Ekonomik bilgilerin ve enflasyon rakamlarının düzeleceğine dair iyimser tavrımız doğrultusunda altı ayda bir prestijli tekliflerimizi sunuyor, ilk altı ayda yüzde 25, ikinci altı ayda yüzde 15 artış istiyoruz. refah payı 2 yıllık bir süre boyunca toplamda %110 orantılı bir artış öneriyoruz. Teklifimizle söz yerine getirildikten sonra 2024 yılı Ocak ayında en düşük kamu görevlisi maaşı 29 bin 700 lira olacak..
“AYLIK 7 BİN 650 TL KİRA YARDIMI YAPIYORUZ”
“Aynı zamanda kamuda fiyat skalasındaki bozulmanın giderilmesi, kamu görevlilerinin serbestliğinin artırılması, sosyal yardımların kapsamının genişletilmesi ve emekli aylıklarının artırılmasına yönelik önerilerimizi de sıralamak isterim. bir önceki aydan itibaren dönemsel zammı, Toplu İş Sözleşmesi ikramiyesi aylık bin lira olarak ödenecek.” 7 bin 650 TL kira yardımı, birinci dereceye yükselen tüm kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600 olması ve verilen sözün yerine getirilmesi, geçiş süreci kapsamından çıkarılan sözleşmeli çalışanların kadroya devri Ekip, dini bayramlarda 4 bin 850 TL ikramiye, 2 bin eş yardımı, nafaka ödedi. Özellikle emeklilere 500 liralık yardım yapılmasını ve bu yardımın emeklilere verilmesini teklif ediyoruz” dedi.
“SEYYANEN ARTIŞININ EMEKLİ KAMU GÖREVLİLERİNE YANSIMASINI İSTİYORUZ”
“Emeklilerin ve mağduriyetlerinin herkes tarafından bilindiğini, Cumhur İttifakı ortakları tarafından görüldüğünü bir kez daha hatırlatıyor, 8 bin 77 liralık artışın emekli kamu görevlilerine de yansıtılmasını özellikle belirtiyor ve istiyoruz. mühendisler, şube müdürleri, müdür yardımcıları, şefler vb. “Kamuda fiyat skalasında önemli bozulmalar olduğu için kamu çalışanlarının unvandaki özel hizmet tazminatı ve ek ödemelerinin iyileştirilmesini istiyoruz. Burada adaletin sağlanması gerekiyor.”
“YÜZDE 15’E KADAR SABİT GELİR VERGİSİ VERİYORUZ”
“Yardımcı sınıf uzun zamandır Son toplu sözleşmede ısrarla gündemde tuttuğumuz bu toplu sözleşmede yeniden masaya getirdiğimiz bir sınıftır. Bu sebeple yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılarak bu arkadaşlarımızın genel yönetim hizmetleri sınıfına geçmesini istiyoruz.
Gelir vergisinin yüzde 15 olarak belirlenmesini, yükselme ve unvan değiştirme sınavlarının keyfi kurumların inisiyatifine bağlı olmaksızın zorunlu, görevde yükselme ve unvan değiştirme sınavlarının ise 2011 yılında zorunlu hale getirilmesini istiyor ve teklif ediyoruz. KPDK’da önceden almış olduğumuz karar gereğince tüm kurumlara 3 yılı geçmemek üzere.”
“2024 YILINDA SAĞLIK PAYI DAHİL OLARAK YÜZDE 100,2 ARTIŞ İSTİYORUZ”
Aynı gün bir açıklama yapan Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci de zam oranlarını ve talep edecekleri beklentileri kamuoyu ile paylaştı. 2024’ün tamamı için sosyal yardım dahil yüzde 100,2 zam talep ettiklerini açıklayan Kahveci, 2025’in tamamı için tüm maaşlara yüzde 58,4 zam istediklerini söyledi.
Kahveci şu ifadeleri kullandı:
“2024’ün ilk yarısı için yüzde 40, ikinci yarısı için yüzde 30, Ocak ayı itibarıyla verilen zam için yüzde 10 talep ediyoruz. 2025 için Ocak ve Temmuz’da, yine Ocak’ta yüzde 20’şer zam.” Yapılacak zamma ek olarak yüzde 10’luk bir refah payı talep ediyoruz.
2024 yılının tamamı için kümülatif olarak sosyal yardım payı dahil yüzde 100,2, 2025 yılının tamamı için ise sosyal yardım dahil tüm maaşlara yüzde 58,4 oranında zam yapılması olarak özetlenebilir. Önümüzdeki yıl için yüzde 20 zam istiyoruz. En düşük memur maaşına bin 941 lira, ortalama memur maaşına 25 bin 101 lira.”
Müzakereler Ağustos ayının sonuna kadar devam edecek.