Ekonomi

BIST 100, Aralık ayına rekor açılışla başladı

Investing.com – BIST 100 endeksi, Aralık ayının birinci gününe %1,38 yükselişle 5.046,3 puandan başlayarak yeni bir rekor düzeye ulaştı. 

BIST 100, Kasım ayını 4.977,64 puandan kapatırken ay boyunca %25,1 oranında yükseliş kaydetti. Ekim ayında da tıpkı oranda yükseliş kaydeden endeks, Aralık ayının birinci günü 5.000 puan bandına adım atarak yılbaşından bu yana kıymet artışı an prestijiyle %170’e ulaştı. 

Pozitif açılış görülen borsada sabah seansının birinci dakikalarında öne çıkan dallar, tekstil ve deri, elektrik ve ulaştırma oldu. Açılışta kimyasal, petrol ve plastik endeksinin %0,3’luk kısmi gerilemesinin haricinde ekside olan dal yoktu.

Bankalar, holding, inşaat ve kobi endeksi ise BIST 100 ile paralel olarak %1’in üzerinde bir yükselişle güne başladı. 

BIST 100 endeksine dahil paylar ortasında GENIL), YATAS) ve SMRTG tavan fiyatından süreç görerek birinci dakikalarda en çok yükselen paylar oldu. Düşüş trendine devam eden SASA), güne %5,5 gerilmeyle başlarken şu an 122,5 TL’den süreç görüyordu. 

Son vakitlerde SASA ile yüksek korelasyona sahip HEKTS ise güne %3,37 yükselişle başladı. 

Borsa Istanbul genelinde güne tavan fiyatından başlayan başka paylar arasında UZERBKSTUR ile Kasım ayında süreçlere başlayan ALFASSNICA ve OZSUB vardı. An itibarıyla COSMODIRIT ve YONGA, birinci saatte en çok gerileyen payların başında yer aldı. 

Yurt dışı piyasalarında Asya endeksleri, sabah saatlerinde müspet bir görünüme sahipti. ABD paylar, dün Powell konuşmasının akabinde artıda kapattı. Nasdaq %4 bandında yükselirken Dow Jones %2,18 ve S&P 500 %3 yükseliş gördü. 

Avrupa vadeli endeksleri ise sabah saatlerinde müspet kalırken ABD vadelileri, hafif satıcılı yatay hareket ediyordu.

Yazar: Günay Caymaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu